Gain Stage, Or Normalize ???

For everything after the recording stage: hardware/software and how you use it.

Moderator: Moderators

Post Reply

Gain Stage, Or Normalize ???

Post by DigitalMusicProduction »

Hi

When exporting MIDI to audio, is it recommended to manually set the volume for a track using the instrument channel strip volume fader, such as gain stage? or simply choose to normalize?
User avatar
DigitalMusicProduction
Regular
Posts: 205 Joined: Thu Oct 22, 2020 7:00 pm

Music is a universal language that speaks to every person, a euphoria of moods that inspires, convicts and heals 

Re: Gain Stage, Or Normalize ???

Post by Ben Asaro »

Is this a complete composition? Is it being mastered or mixed with other tracks? Normalized audio tends to be very loud so it depends on the application. What are you doing with it?
Ben Asaro
Frequent Poster
Posts: 1785 Joined: Thu Feb 26, 2009 1:00 am Location: NYC

Re: Gain Stage, Or Normalize ???

Post by The Elf »

I see very few reasons to normalise these days. If you need to do something with dynamics then do it and limit the output to set your target level.
User avatar
The Elf
Jedi Poster
Posts: 17120 Joined: Tue Aug 14, 2001 12:00 am Location: Sheffield, UK
An Eagle for an Emperor, A Kestrel for a Knave.

Re: Gain Stage, Or Normalize ???

Post by Ben Asaro »

The Elf wrote: Thu Jul 22, 2021 1:26 pm I see very few reasons to normalise these days. If you need to do something with dynamics then do it and limit the output to set your target level.

Agreed. If it’s just a demo for personal reference, though, normalization isn’t the worst sin.
Ben Asaro
Frequent Poster
Posts: 1785 Joined: Thu Feb 26, 2009 1:00 am Location: NYC

Re: Gain Stage, Or Normalize ???

Post by DigitalMusicProduction »

No multiple sample libraries, instruments or mix, just solo piano.
User avatar
DigitalMusicProduction
Regular
Posts: 205 Joined: Thu Oct 22, 2020 7:00 pm

Music is a universal language that speaks to every person, a euphoria of moods that inspires, convicts and heals 

Re: Gain Stage, Or Normalize ???

Post by shufflebeat »

I've got nothing technical to add but would only point out that, having just skim-read your signature block in passing I assumed you were involved with a prison rehabilitation programme, until I looked more closely and noticed the comma.
shufflebeat
Jedi Poster
Posts: 6722 Joined: Sun Dec 09, 2007 1:00 am Location: Manchester, UK
"Dance, dance. wherever you may be, for I am the Lord of the damp settee..."

Do yourself a favour, wear earplugs at gigs.

Re: Gain Stage, Or Normalize ???

Post by Martin Walker »

shufflebeat wrote: Fri Jul 23, 2021 8:13 am I've got nothing technical to add but would only point out that, having just skim-read your signature block in passing I assumed you were involved with a prison rehabilitation programme, until I looked more closely and noticed the comma.

Well spotted! ;)

Martin
User avatar
Martin Walker
Moderator
Posts: 18193 Joined: Wed Jan 13, 2010 9:44 am Location: Cornwall, UK

Re: Gain Stage, Or Normalize ???

Post by DigitalMusicProduction »

I understand it's possible to apply your own normalization setting as opposed to the default normalize when exporting, however i can't seem to find this anywhere in Logic.
User avatar
DigitalMusicProduction
Regular
Posts: 205 Joined: Thu Oct 22, 2020 7:00 pm

Music is a universal language that speaks to every person, a euphoria of moods that inspires, convicts and heals 

Re: Gain Stage, Or Normalize ???

Post by Ben Asaro »

DigitalMusicProduction wrote: Sat Jul 24, 2021 2:15 am I understand it's possible to apply your own normalization setting as opposed to the default normalize when exporting, however i can't seem to find this anywhere in Logic.

When you select BOUNCE, it's in the mixdown window. On the left side are your file types (PCM/WAV; MP3; M4A; Burn to CD), start and end points selected, real/offline mixdown, and then Normalize.
Ben Asaro
Frequent Poster
Posts: 1785 Joined: Thu Feb 26, 2009 1:00 am Location: NYC

Re: Gain Stage, Or Normalize ???

Post by DigitalMusicProduction »

Error
User avatar
DigitalMusicProduction
Regular
Posts: 205 Joined: Thu Oct 22, 2020 7:00 pm

Music is a universal language that speaks to every person, a euphoria of moods that inspires, convicts and heals 

Re: Gain Stage, Or Normalize ???

Post by DigitalMusicProduction »

DigitalMusicProduction wrote: Sat Jul 24, 2021 2:38 pm
Ben Asaro wrote: Sat Jul 24, 2021 4:25 am

When you select BOUNCE, it's in the mixdown window. On the left side are your file types (PCM/WAV; MP3; M4A; Burn to CD), start and end points selected, real/offline mixdown, and then Normalize.

Your referring to the default normalize where there is no option to customise the setting. I'm looking for the normalize where you can alter the setting.

User avatar
DigitalMusicProduction
Regular
Posts: 205 Joined: Thu Oct 22, 2020 7:00 pm

Music is a universal language that speaks to every person, a euphoria of moods that inspires, convicts and heals 

Re: Gain Stage, Or Normalize ???

Post by DigitalMusicProduction »

:problem:
User avatar
DigitalMusicProduction
Regular
Posts: 205 Joined: Thu Oct 22, 2020 7:00 pm

Music is a universal language that speaks to every person, a euphoria of moods that inspires, convicts and heals 

Re: Gain Stage, Or Normalize ???

Post by DigitalMusicProduction »

Error
User avatar
DigitalMusicProduction
Regular
Posts: 205 Joined: Thu Oct 22, 2020 7:00 pm

Music is a universal language that speaks to every person, a euphoria of moods that inspires, convicts and heals 

Re: Gain Stage, Or Normalize ???

Post by Ben Asaro »

DigitalMusicProduction wrote: Sat Jul 24, 2021 2:38 pm
Ben Asaro wrote: Sat Jul 24, 2021 4:25 am

Your referring to the default normalize where there is no option to customise the setting. I'm looking for the normalize where you can alter the setting.

Noniiii? :thinking:
Ben Asaro
Frequent Poster
Posts: 1785 Joined: Thu Feb 26, 2009 1:00 am Location: NYC
Post Reply